Sou aquí: Inici Agents Cívics Projecte "Explica't: boca-orella cívic". Gestió de la rumorologia

Projecte "Explica't: boca-orella cívic". Gestió de la rumorologia

És el projecte de gestió de rumorologia de la Regidoria de Convivència i Seguretat que consisteix en un intercanvi d'experiències personals entre voluntaris cívics, que són grans gestors de la convivència a les seves escales de veïns i que són protagonistes de resolucions de conflictes, i presidents o referents de comunitats de veïns que han viscut situacions de conflictivitat veïnal.

 

El projecte "Explica't: boca-orella cívic" és innovador en tant que defuig les pràctiques habituals d'alguns projectes antirumors liderats per col·laboradors tècnics externs no arrelats al territori, i aprofundeix en la participació activa dels propis ciutadans en l'acció política de millora de la convivència ciutadana. Només així, amb la participació directa d'aquells que han viscut en pròpia pell un conflicte veïnal, es pot multiplicar l'efecte positiu del boca-orella ciutadà per neutralitzar els rumors i/o la precepció de manca d'actuació de les administracions davant conflictes, costums, picaresques o infraccions que mermen la convivència ciutadana. 

Els trets més rellevants del projecte són la inapel·lable credibilitat de l'emissor (el voluntari cívic) i la complicitat creada entre agents i voluntaris cívics amb la ciutadania, defugint l'actitud defensiva i alliçonadora. 

 

Sabies que...


 

Al juny de 2013, 24 membres del personal de la Regidoria de Convivència i Seguretat participen en una dinàmica per identificar els rumors agressius que circulen per la ciutat de Vic. Els treballadors municipals opinen que:  
 
  • Els rumors prioritaris de treball són els que es vinculen a la immigració i a la imatge de l'administració pública en general.
  • Per combatre els rumors, cal transparència de les dades i informació. La informació ha de donar-se internament, entre els departaments, i cap a la ciutadania. La informació cap a la ciutadania s'ha de donar per dues vies: la individual i la col·lectiva. La via individual va bé per treballar amb la persona concreta els factors emocionals lligats als rumors, i acompanyar-la en un procés de reflexió profund. La via col·lectiva és molt útil en tant que la informació circula ràpidament entre grans grups de població, ja sigui a través de reunions, notícies, assemblees, etc. 
 
Al novembre de 2013, 20 membres del personal de la Regidoria de Convivència i Seguretat realitzen el curs "La gestió estratègia del rumor", impartit per Fabio Gallego. 
 
A principis de 2014, els agents cívics fan un estudi per identificar les problemàtiques ciutadanes que més es relacionen amb els rumors agressius vinculats a la immigració.
 
Al llarg del 2014, s'han realitzat 25 trobades entre ciutadans anònims i voluntaris cívics. 
 

 

descarrega el díptic de l' "Explica't: boca-orella cívic"

 

 

Accions del document

  • IMPULSVIC
  • SERMUVIC
Ajuntament de Vic
C. Ciutat 1, 08500 Vic
Tel. 93 886 21 00
Fax. 93 886 29 21
atenciociutadana@vic.cat

Horaris d'Atenció Ciutadana
  • CREACCIÓ
  • VIALNET
  • RASESVIC
  • VICVERD
  • MINSVIC

Carregant...